Emeril Lagasse

Pieczony kurczak


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczony kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 wyluzowany kurczak (ok. 2kg) przekrojony na pół

1 łyżka soli

2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1 łyżeczka posiekanego tymianku

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Kurczaka doprawić solą i białym pieprzem. Oliwę z oliwek rozgrzać na żeliwnej patelni o średnicy 30 centymetrów. Kurczaka smażyć przez 3 minuty skórą do dołu, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie patelnię wstawić do piekarnika i piec przez 17-18 minut. W międzyczasie za pomocą widelca tymianek i czosnek wymieszać z masłem. Gdy kurczak będzie gotowy, przystroić go przygotowanym w ten sposób masłem ziołowym. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Chilli con carne
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Chili con carne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.