Lucinda Scala  Quinn

Pieczony kurczak z ziołami


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak z ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki świeżych listków rozmarynu lub 2 łyżki suszonych

6 do 8 świeżych listków szałwii

zależnie od wielkości

lub 3-4 suszone

2 łyżki świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego

1 łyżka świeżych listków tymianku lub 1½ łyżeczki suszonych

1 łyżka siekanego szczypiorku

2 liście laurowe

1 łyżka kminku

sok z 2 cytryn (8 łyżek); skórki zachować

2 łyżki oliwy

1½ łyżeczki grubej soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 kurczaki (po 1,5 kg) w całości

 

 

Przygotowanie:


Rozmaryn, szałwię, majeranek, tymianek, szczypiorek i listki laurowe posiekać na desce tak, żeby uzyskać jednorodną masę. W misce wymieszać z kminkiem, 2 łyżkami soku z cytryny, oliwą, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Odstawić na bok. Starannie sprawić kurczaki. Wysuszyć z zewnątrz i od środka papierowym ręcznikiem. Polać 3 łyżkami soku z cytryny z zewnątrz i od środka. Rozłożyć i natrzeć pastą ziołową z zewnątrz i od środka. Skórki z cytryny włożyć do jamy brzusznej. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, maksymalnie do 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 230°C. Oba kurczaki posypać resztą soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Ułożyć piersią do dołu w brytfance na posmarowanej olejem kratce. Piec 30 minut. Obrócić piersią do góry i piec jeszcze 30 minut w temperaturze obniżonej do 190°C, aż skórka będzie chrupiąca i przybierze złocistą barwę. Temperatura mięsa powinna wynosić 74°C. Przed pokrojeniem i podaniem odstawić na 15-20 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.