Roger Mooking

Pieczony kurczak z selerem korzeniowym


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak z selerem korzeniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pieczony kurczak z selerem korzeniowym:

1 seler korzeniowy, obrany, pokrojony w kostkę

3 marchewki, pokrojone w kostkę

1 por (odkrojona zielona część, przekrojony, opłukany)

3 łyżki oleju roślinnego

1 cały kurczak (około 2 kg)

1 cytryna, przekrojona na pół

2 szalotki, pokrojone w kostkę

½ pęczka tymianku

½ pęczka szałwii

3-4 rozgniecione ząbki czosnku

sól

pieprz





Pieczony kurczak z selerem korzeniowym:

Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ułóż seler, marchewkę, pora w dużej brytfannie. Skrop olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i rozłóż równomiernie. Wnętrze kurczaka dopraw solą i pieprzem. Nadziej kurczaka. Zacznij od ½ cytryny, dodaj szalotkę, tymianek, szałwię, czosnek. Zakończ ½ cytryny. Przyciągnij nogi kurczaka i zwiąż je. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Połóż na warzywach. Wstaw do piekarnika. Piecz, aż kurczak będzie gotowy, a soki wypłyną (ok. 1 ½ h lub kiedy termosonda wskaże 85 stopni C).



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.