Lucinda Scala  Quinn

Pieczony kurczak z polewą miodowo-musztardową


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak z polewą miodowo-musztardową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kurzych udek bez pałek

½ szklanki oliwy (może być więcej) do marynowania

sok z jednej cytryny

sól i pieprz (do smaku)

świeże zioła (jakie są)

1 łyżka ziarnistej musztardy (Calder używa także musztardy klonowej oraz Dijon)

1 lub 2 łyżki miodu

1/3 szklanki oliwy (do polewy)

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zamarynować kurczaka w oliwie z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami na co najmniej godzinę albo na dobę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić brytfankę oliwą lub masłem, ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Piec 20-25 minut. Obrócić skórą do góry. Piec kolejne 10 minut. Wymieszać składniki polewy: musztardę, miód, oliwę, sól i pieprz. Nakładać na kurczaka pędzelkiem lub polać łyżką. Opiekać jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Zebrać smakowity sosik, który wytopił się z kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki jagnięce z pesto
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Befsztyk na różne sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.