Pieczony kurczak z pancettą i ziemniakami

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak z pancettą i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ziemniaków pokrojonych w plastry

10 szalotek

obranych i przekrojonych na pół

150 g pokrojonej pancetty (można zastąpić ją boczkiem)

1,5 kg kurczaka podzielonego na 8 części

3-4 łodygi tymianku

1 łodyga rozmarynu

1 łyżeczka płatków chili

2 łyżki oliwy

250 ml białego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W brytfannie umieść ziemniaki, szalotki, pancettę. Na wierzchu ułóż kurczaka, dodaj tymianek, rozmaryn i chili. Dopraw solą morską i mielonym czarnym pieprzem. Skrop oliwą i piecz 20 minut. Dolej wino i piecz jeszcze 20-25 minut lub do chwili, gdy kurczak stanie się rumiany i miękki. Udekoruj natką i podawaj z chrupiącym pieczywem i sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.