Delia  Smith

Pieczony kurczak z nadzieniem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczony kurczak z nadzieniem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mięso na kiełbasę

świeża szałwia

cebula

jabłka

siekana natka pietruszki

gałka muszkatołowa

kurza wątróbka

tarta bułka

dwu i półkilogramowy kurczak

plasterki wędzonego boczku

 

 

Przygotowanie:


Farsz robimy z mięsa na kiełbasę, świeżej szałwii, cebuli, jabłka, siekanej natki, odrobiny gałki muszkatołowej, kurzej wątróbki i tartej bułki. Nadziewamy dużego, dwu i półkilogramowego kurczaka, spinamy patyczkami do szaszłyków. Pierś zabezpieczamy warstewką masła, przyprawiamy i okładamy plasterkami wędzonego boczku. Kurczaka pieczemy licząc 20 minut na każde pół kilo i dodając 20 minut ekstra. Musimy go trzykrotnie podlać sosem – dzięki temu nie straci smaku. Pół godziny przed końcem pieczenia usuwamy chrupiący boczek, jeszcze raz podlewamy kurczaka sosem i zwiększamy temperaturę, by uzyskać chrupiącą skórkę.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka duszona w occie balsamicznym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak z limonką i trawą cytrynową
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Meksykańska sałatka ze smażonym kurczakiem
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.