Pieczony kurczak z dynią i szpinakiem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z dyni

Pieczony kurczak z dynią i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



2 gałki muszkatołowe

1 kurczak luzowany (ok. 1,5 kg)

sól

2 – 3 łyżki oliwy do smażenia

2 cebule

1 główka czosnku

½ pęczka tymianku

1 kg dyni piżmowej

oliwa do smażenia

2 kawałki cynamonu

sól i świeżo zmielony pieprz

200 g szpinaku w liściach

30 g masła

gałka muszkatołowa, jogurt naturalny



Przygotowanie:



1. Gałki utłuc w moździerzu na proszek. Obficie posypać kurczaka gałką od strony mięsa, oprószyć solą, odwrócić i posolić od strony skóry.

2. Na dużej, żaroodpornej patelni rozgrzać oliwę, ostrożnie włożyć kurczaka skórą do dołu i obsmażyć na złoto. Odwrócić, posypać gałką i smażyć kilka minut.

3. Cebulę obrać i pokroić na plastry, główkę czosnku przekroić w poprzek na pół. Obłożyć kurczaka cebulą, czosnkiem i gałązkami tymianku. Zdjąć z ognia.

4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.

5. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki, włożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, posypać drobno pokruszonym cynamonem, wszystko razem wymieszać i wyłożyć na blaszkę do pieczenia.

6. Kurczaka i dynię wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Sprawdzić czy mięso jest upieczone, nakłuwając w najgrubszym miejscu szpikulcem; wypływający sok powinien być przezroczysty.

7. Szpinak umyć, usunąć grube ogonki, osuszyć. Mięso i dynię wyjąć z piekarnika i trzymać w cieple. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak i mieszając smażyć kilka minut aż zwiędnie. Doprawić startą gałką muszkatołową.

8. Mięso pokroić na kawałki, wyłożyć na półmisek, dołożyć dynię, szpinak, cebulę i czosnek, polać sosem z pieczenia i jogurtem i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Kotlety z fasoli i dyni
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.