Pieczony kurczak z cytryną, estragonem i warzywami

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak z cytryną, estragonem i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 cały kurczak (1,2 do 1,6 kg) opłukany, okrojony z nadmiaru tłuszczu i osuszony

1 główka czosnku, przekrojona w poprzek na pół

2 gałązki świeżego estragonu plus 1 łyżka posiekanych liści estragonu

3 łyżki miękkiego masła

1 drobno posiekana szalotka

gruba sól i świeżo zmielony pieprz

2 cytryny (1 przekrojona na pół, 1 pokrojona na cienkie plasterki)

5 obranych czerwonych cebul (2 duże i 3 małe)

4 długie cienkie marchewki, obrane (duże przekrojone na pół lub na ćwiartki)

3 łodygi selera naciowego

6 małych czerwonych ziemniaków przekrojonych na pół (lub 3 duże pokrojone na trzy kawałki)

½ szklanki wytrawnego białego wina

½ szklanki bulionu z kurczaka lub z kostki rosołowej o niskiej zawartości soli



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Nacieramy kurczaka od środka i z zewnątrz połową główki czosnku. Wkładamy do jamy brzusznej obie połowy główki czosnku i gałązki estragonu. Mieszamy masło z szalotką i estragonem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Palcami luzujemy skórę kurczaka. Rozsmarowujemy masę maślaną na mięsie, wciskając pod skórę. Wyciskamy sok z połówki cytryny, skrapiając jednocześnie kurczaka. Cytrynę umieszczamy w jamie brzusznej. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przekrawamy duże cebule na pół pod kątem. Układamy na środku blachy do pieczenia o wymiarach 22x32 cm tak, by tworzyły kwadrat. Ustawiamy połówki tak, żeby skośne płaszczyzny leżały naprzeciwko siebie i prawie się dotykały. Umieszczamy kurczaka na „podstawce” z cebuli, piersią do góry. Mniejsze cebule kroimy na ćwiartki. Obkładamy kurczaka cebulą, marchewką, selerem i ziemniakami. Plasterki cytryny umieszczamy pod skrzydełkami, na piersiach i na nogach. Polewamy warzywa winem i bulionem. Pieczemy kurczaka i warzywa 1 do 1½ godziny, podlewając dwu-trzykrotnie sokami z pieczenia, aż termometr wbity w najgrubszą część uda wskaże 74°C, a sok będzie klarowny. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Odstawiamy na bok, na 10 minut. Kroimy. Układamy na półmisku kurczaka i pieczone warzywa (w tym również cebulę). Polewamy mięso sosem z pieczenia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.