Pieczony kurczak po grecku i ziemniaki z kminem rzymskim

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak po grecku i ziemniaki z kminem rzymskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kurczak

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + 5 łyżek ekstra

1 duży pomidor

pokrojony w grube plastry

1 spora cebula

obrana i pokrojona w grube plastry

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki oregano

sól

 

 

Przygotowanie:


Skrop kurczaka oliwą i dokładnie wetrzyj ją w skórę. Włóż kurczaka na blachę, piersią do góry. Ułóż plastry pomidora i cebuli na udkach i piersi. Polej wszystko pozostałą oliwą i posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na półtorej godziny. Następnie zacznij przygotowywać ziemniaki. Włóż je do nasmarowanego oliwą naczynia. Posyp cynamonem, kminem rzymskim i solą. Dodaj cebulę i pomidory, wymieszaj. Dolej szklankę wody i przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika, w którym piecze się kurczak na 45 minut, czyli w połowie czasu pieczenia mięsa. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Francesinha, czyli croque madame po portugalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.