Pieczony kurczak i marchewka z kminem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak i marchewka z kminem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)

garść natki pietruszki

4 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 zielona papryczka chilli

sok z ½ cytryny

1 – 2 łyżki oliwy

szczypta soli

½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka sproszkowanej papryki

1 łyżka prażonego, mielonego kminu



800 g marchwi

4 gałązki rozmarynu

2 łyżeczki nasion kminu

4 łyżki oliwy lub masła

½ łyżeczki soli



Przygotowanie:



1. Obrać czosnek i cebulę. Z chilli ew. usunąć nasiona. Natkę, czosnek, pół cebuli i chilli posiekać i utrzeć w moździerzu lub zmiksować w malakserze. Dodać sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz, paprykę i kmin i wymieszać wszystko razem na pastę. Rozsmarować pod skórą na piersiach, resztą natrzeć kurczaka zewnątrz i wewnątrz.

2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pozostałe pół cebuli pokroić na plasterki, rozsypać na dnie foremki do pieczenia, włożyć kurczaka i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.

3. Marchew obrać, pokroić na kawałki. Kmin uprażyć na suchej patelni. Na 4 kawałkach podwójnie złożonej folii aluminiowej rozłożyć marchew, dodać po gałązce rozmarynu, posypać kminem, skropić oliwą i posolić. Każdą porcję szczelnie zawinąć w folię.

4. Zwiększyć temperaturę do 220°C i dołożyć do piekarnika marchew. Piec mięso jeszcze 20 – 30 minut, marchew 15 – 30 minut. Sprawdzić, czy mięso jest upieczone, nakłuwając w najgrubszym miejscu szpikulcem; wypływający sok powinien być przezroczysty. Wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na 15 minut. Sprawdzić, czy marchew jest miękka, jeśli nie, piec jeszcze ok. 15 minut.

5. Pokroić kurczaka, rozłożyć na talerze, dołożyć marchew i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Poulet au paprika
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina po karaibsku
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.