Delia  Smith

Pieczony kozi ser z sałatką ze zrumienionej cebuli w occie z sherry


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczony kozi ser z sałatką ze zrumienionej cebuli w occie z sherry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

3 cebule

kozie serki

sałata kędzierzawa

rukola

sól i pieprz



Dressing

3 dag cukru z melasą

100 ml octu z sherry

2 łyżki oliwy z oliwek

Mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru.



Przygotowanie

Pół kilo, czyli 3 spore cebule kroimy na ósemki, zostawiając część korzonka, by poszczególne warstwy trzymały się razem. Cebulę wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy, poczym wykładamy na grubą blachę do pieczenia. Doprawiamy solą

i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po kwadransie należy cebulę obrócić. Kozie serki – musimy liczyć jeden mały na osobę, większe dzielimy na dwie, pięciodekagramowe porcje – układamy na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem

i wstawiamy pod rozgrzany grill. Powierzchnia sera powinna znaleźć się 7 – 8 cm od elementu grzewczego. Pieczemy 5 – 7 minut, aż ser zmięknie i się zrumieni.

Na półmisku układamy warstwę liści sałaty kędzierzawej oraz rukoli. Na nich układamy pieczoną cebulę, a pośrodku kładziemy kozi serek. Całość polewamy sosem vinaigrette z octem z sherry oraz balsamicznym.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.