Emeril Lagasse

Pieczony kalafior


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pieczony kalafior
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży kalafior (ok. 1kg) podzielony na małe kawałki

1/3 szklanki oliwy z oliwek

2 ½ łyżki soku z cytryny

1 ½ łyżeczki świeżo posiekanego rozmarynu

1 ¼ łyżeczka soli

½ łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu

1 ½ łyżeczki posiekanego czosnku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Wszystkie składniki oprócz czosnku przełożyć do dużej miski. Dobrze wymieszać i przenieść do płaskiego naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 - 35 minut mieszając kalafiora od czasu do czasu. Pięć minut przed planowanym wyjęciem do kalafiora dodać czosnek.

powrót

Podobne przepisy

Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Suflet z brokułów z trzema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.