James  Martin

Pieczony halibut z fasolą limeńską i chorizo


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony halibut z fasolą limeńską i chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 ml oliwy

2 drobno posiekane szalotki

1 drobno posiekana cebula

1 marchew pokrojona w drobną kostkę

100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę

200 g fasoli limeńskiej z puszki

opłukanej i odcedzonej

50 ml wody lub wywaru warzywnego (w razie potrzeby)

½ pęczka posiekanej natki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

4 porcje halibuta bez ości i ze skórą

100 ml oliwy

4 połówki cytryny do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 220°C. Na średnim ogniu postawić rondel o grubym dnie. Gdy się rozgrzeje, wlać oliwę, wrzucić szalotki i cebulę, smażyć 3-4 minut, aż będą szkliste. Dodać marchew i smażyć przez kolejne 4-5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać chorizo i smażyć kolejne 5 minut, dokładnie mieszając. Wytopiony z kiełbasy tłuszcz powinien zabarwić warzywa. Dorzucić fasolę, zmniejszyć ogień, żeby ogrzać tylko fasolę. W razie potrzeby dolać wodę lub wywar warzywny. Dosypać natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Naciąć skórę na dzwonkach, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę posmarować obficie oliwą i położyć skórą do dołu na silnie rozgrzanej patelni, którą można wstawiać do piekarnika. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, potem wstawić do piekarnika na 5 minut. Wyjąć z piekarnika, obrócić i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut albo do chwili, gdy ryba będzie miękka. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na ogrzane talerze. Na wierzch nałożyć fasolę z kiełbasą, przybrać połówkami cytryn i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Jesiotr w borowikach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.