Delia  Smith

Pieczony dorsz z ziemniakami i salsą verde


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczony dorsz z ziemniakami i salsą verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

pół kilo filetów z dorsza

10 dag ziemniaków



Salsa

czosnek

sok z cytryny

łyżeczka pełnoziarnistej musztardy

dwa filety z sardeli

łyżka solonych lub marynowanych kaparów

po garści zielonej pietruszki i bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek



Salsa

Czosnek miażdżymy, a następnie w moździerzu rozcieramy z solą na pastę. Dodajemy sok z cytryny, musztardę, drobniutko posiekane filety z sardeli, wypłukane i pokrojone kapary oraz posiekaną zieleninę. Dolewamy dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek – najlepiej z pierwszego tłoczenia. Wszystko razem mieszamy.

Ryba

Rybę kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki kroimy w półcentymetrowej grubości plasterki, obgotowujemy 8 minut, odcedzamy. W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniakach układamy kawałki dorsza. Polewamy sosem, wyrównujemy powierzchnię i układamy drugą warstwę ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki smarujemy odrobiną oliwy – dzięki temu będą rumiane i chrupiące. Posypujemy łyżką tartego parmezanu, wstawiamy na górną półkę rozgrzanego do dwustu stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy pół godziny.



© Delia Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.