Ricardo Larrivee

Pieczony dorsz, pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony dorsz, pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki pesto:

125 ml suszonych pomidorów w oliwie, odcedzonych i drobno posiekanych

60 ml prażonych, posiekanych nasion dyni

1 łyżka stołowa posiekanych kaparów

75 ml oliwy



Składniki przystawki z cukinii:

125 ml bulionu drobiowego

3 łyżki stołowe masła

4 cukinie, pokrojone wzdłuż na szatkownicy

4 drobno posiekane liście bazylii albo szałwii



675 g filetów z dorsza

2 łyżki stołowe oliwy



Przygotowanie:

W misce wymieszaj pomidory, nasiona dyni, kapary i oliwę. Odstaw. Na dużej patelni zagotuj bulion z masłem. Odparuj połowę. Dodaj cukinię i liście. Gotuj ostrożnie mieszając, aż cukinia lekko zmięknie, czyli przez 3-4 minuty. Posyp solą i pieprzem. Wyłóż i odstaw w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni, na średnim ogniu podsmaż rybę na oliwie, aż będzie brązowa, czyli przez 2-3 minuty po obu stronach. Posyp solą i pieprzem. Podawaj rybę z pesto i cukinią.



@ Ricardo Larrivée



powrót

Podobne przepisy

Ryba pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.