Gary  Rhodes

Pieczony dorsz na ziemniakach ze anchois smażonymi na głębokim tłuszczu


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczony dorsz na ziemniakach ze anchois smażonymi na głębokim tłuszczu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450g młodych ziemniaków

sól i świeżo zmielony biały pieprz

150ml sosu winegret

lub oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

25g masła

2 łyżki oleju roślinnego

4 kawałki filetu z dorsza

ze skórą

po 175-225g każdy

12 marynowanych anchois

1 łyżeczka mąki z proszkiem do pieczenia

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2-3 łyżki mleka

olej do głębokiego smażenia

1 łyżka drobnych lub posiekanych kaparów

2 szalotki lub ½ cebuli

bardzo drobno posiekane

½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry

1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu

1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii

kilka zielonych liści sałaty (opcjonalne)

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj młode ziemniaki w mundurkach, a potem obierz je. Jeszcze ciepłe ziemniaki pokrój w 5mm plasterki, dopraw solą i pieprzem. Polej 1-2 łyżkami sosu winegret lub oliwą z oliwek oraz sokiem z połowy cytryny. Ponownie dopraw solą i pieprzem i utrzymuj w cieple. Na rozgrzanej patelni stop masło razem z olejem. Dorsza dopraw solą i pieprzem od strony mięsa i umieść na patelni skórą do dołu. Smaż aż nabierze złocistego koloru, następnie przewróć na drugą stronę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 5-8 minut (zależnie od grubości filetów). Przetnij anchois na pół, wzdłuż. Wymieszaj mąkę z pieprzem kajeńskim i szczyptą soli. Zanurz anchois w mleku, a potem obtocz w doprawionej mące. Smaż na głębokim tłuszczu aż będą chrupiące. Jeśli nie masz frytkownicy usmaż je w rondlu wypełnionym do 5mm wysokości olejem. Nie pozwól aby osiągnęły zbyt wysoką temperaturę bo wtedy zaczną się dymić, cały czas obracaj fileciki aż będą chrupiące. Podgrzej winegret lub oliwę i dodaj kapary, szalotkę, lub cebulę, odrobinę soku z cytryny i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dressing powinien być ciepły. Wyłóż na talerz trochę ziemniaków. Na to połóż kilka liści sałaty. Naokoło daj trochę dressingu i anchois. Na wierzch połóż dorsza, skórą do góry. Posmaruj skórę, odrobiną masła, żeby błyszczała.

powrót

Podobne przepisy

Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.