Pieczony czosnek

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Pieczony czosnek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 główki czosnku, obrane ze skórki

1 łyżka oliwy z oliwek

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Odetnij cienki sześciomilimetrowy plaster z górnej części obu główek i wyrzuć. Umieść czosnek na folii wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Owiń szczelnie i umieść na blaszce do pieczenia. Piecz przez 75 minut, aż czosnek zmięknie i zrobi się złocisty. Przechowuj ząbki zatopione w oliwie, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzymaj w lodówce przez maksymalnie 1 tydzień.

powrót

Podobne przepisy

Masa makowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Gotowane żołędzie
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.