Gary  Rhodes

Pieczony comber jagnięcy z cytryną, czosnkiem i miętą


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczony comber jagnięcy z cytryną, czosnkiem i miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos miętowy

100ml octu słodowego

½ pęczka mięty

1 ½ łyżki cukru demerara

150ml bulionu wołowego lub cielęcego



Kremowy sos

1 szalotka, lub ½ cebuli, posiekana

2 ząbki czosnku, grubo posiemane

1 kieliszek (150ml) białego wina

sok z 1-2 cytryn

300ml bulionu z kurczaka

150ml śmietany kremówki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



900g szpinaku, przebranego i umytego

2 combry jagnięce, podzielone na pół

drobno starta skórka z 2 cytryn

1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

błona otaczająca żołądek świni, namoczona w zimnej wodzie przez 24h (opcjonalne)

kawałek masła

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie

Zacznij od sosów. Najpierw miętowy. Nie musisz siekać mięty, włóż ją do garnka, zalej octem i dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Odstaw, żeby ostygło. Taką miętową esencję można przechowywać w słoiku w lodówce. Z czasem wzmocni się miętowy smak, a mięta straci kolor. W oddzielnym garnku doprowadź do wrzenia bulion i dodaj odcedzoną esencję (miętę możesz wyrzucić). Chwilę pogotuj i przecedź przez sitko. Niewykorzystany sos zetnie się po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Kolej na sos kremowy. Wrzuć do rondla szalotkę, lub cebulę i zalej winem. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zostanie 1/3 płynu. Dodaj sok z 1 cytryny i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zostanie połowa. Dodaj śmietanę. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw do smaku i sprawdź konsystencję. Sos nie może być za gęsty i powinien być lekko kwaskowaty. W racie czego dodaj więcej soku z cytryny. Kiedy już jesteś zadowolony ze smaku przecedź sos. Powinno go być jakieś 300 ml. Wrzuć szpinak do osolonego wrzątku i gotuj przez 1-2 minuty, a następnie odcedź i przelej zimną wodą. Dzięki temu nie straci swojego koloru. Dodatkowo można go ugotować sporo wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem. Można to zrobić na maśle na patelni. Wymieszaj skórkę z cytryny, czosnek i miętę. Obsyp tą mieszanką mięso i dopraw je solą i pieprzem. Jeżeli używasz błony wieprzowej, to zawiń w nią combry. Zatrzyma ona smak przypraw w mięsie. Obsmaż combry, a później wstaw do piekarnika rozgrzanego do jakiś 200-220°C. Wystarczy 8 minut, jeśli mięso ma być lekko wysmażone mięso. Na średnio wysmażone - 10 minut. Po 12, a nawet 15 minutach będzie mocno wysmażone. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na kilka minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu będzie bardziej miękkie i delikatne. Na talerz nałóż szpinak. Polej je kilkoma łyżkami sosu kremowego i 1 łyżeczką sosu miętowego, tyle wystarczy, bo jest on bardzo intensywny. Na wierzch połóż pokrojony na 3 plastry comber.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Chili z wołowiny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chorizo w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zapiekane naleśniki z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.