Tomasz Jakubiak

Pieczony camembert z jabłkiem, tymiankową gruszką i sosem truskawkowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 8107

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 camembert

kwaśne jabłko

laska wanilii

sok z połowy cytryny

pieprz

kilka liści młodego szpinaku i sałaty

tymiankowa gruszka:

gruszka

łyżka miodu

1/4 szklanki wody

kilka listków tymianku i rozmarynu

sos truskawkowy:

200 g mrożonych lub świeżych truskawek

2 łyżki brązowego cukru

1/4 szklanki octu balsamicznego

szklanka soku z granatu

2-3 listki świeżej bazylii

 

Przygotowanie:

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj jabłko, ziarna wanilii i sok z cytryny. Składniki dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zetnij górę camemberta. Na wierzch sera ułóż kawałki jabłka. Ser zapiekaj w piekarniku w 120 stopniach do momentu, aż ser się zrumieni i zacznie „bulgotać”.
Przygotuj tymiankową gruszkę. Na patelni zrób zalewę. Wlej miód i wodę. Dodaj świeże zioła. Gotuj do momentu, aż woda zacznie się pienić. Dodaj cienkie plastry gruszki i poczekaj, aż zmiękną. Plastry gruszki ułóż na pergaminie i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj truskawkowy sos. Na patelnię wsyp truskawki i dodaj cukier. Poczekaj, aż tryskawki zaczną się rozpuszczać i dolej ocet oraz sok z granatów. Gotuj do momentu, gdy truskawki się rozpadną, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj porwane liście bazylii. Ser podawaj z liśćmi sałaty, szpinaku i sosem truskawkowym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.