James  Martin

Pieczony boczek


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczony boczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 2 kg surowego boczku ze skórą

2 łyżki gruboziarnistej soli

świeży tymianek

 

 

Przygotowanie:


Boczek układamy skórą do góry na blaszkę do pieczenia. Obficie posypujemy go z wierzchu posiekanym tymiankiem wymieszanym z solą (przyprawy mają tworzyć grubą warstwę, dzięki soli skórka będzie chrupiąca). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 70-75 minut. Upieczony boczek możemy podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.