Pieczony barel antarktyczny z pangrattato

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony barel antarktyczny z pangrattato
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 filety barela antarktycznego o wadze około 200 g każdy

najlepiej ze skórą

świeżo zmielony pieprz

100 g pokrojonego fenkułu

50 g kaparów

4 łodyżki fenkułu

8 sardeli

garść natki pietruszki

oliwa z pierwszego tłoczenia

mały bochenek chleba ciabatta

 

 

Przygotowanie:


Z ciabatty wyjmij miąższ i podziel na kawałeczki. Rozłóż na posmarowanej oliwą blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz aż chleb wyschnie. Otrzymasz duże i małe grzanki. Wrzuć je do średniej wielkości miski. Dodaj fenkuł, posiekane łodyżki fenkułu i natkę. Dorzuć posiekane kapary i sardele. Wymieszaj dłońmi, aby chleb wchłoną sos z kaparów i sardeli. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką oliwy, wymieszaj. Filety posyp pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż rybę skórą do dołu przez 3-4 minuty. Kiedy skóra jest chrupiąca, wyłącz ogień i nałóż na rybę równą warstwę panierki. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 190°C. Piecz 6 minut. Wyjmij, kiedy panierka się przyrumieni. Niech ryba chwilę postoi, zanim ją podasz.

powrót

Podobne przepisy

Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.