James  Martin

Pieczone ziemniaki


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pieczone ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 ziemniaków King Edward

Maris Piper albo Desirée

sól morska

50g smalcu

tłuszczu spod pieczenia albo oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz ziemniaki, przekrój na pół albo na trzy części, jeśli są duże. Wrzuć do garnka, zalej zimną wodą. Dosyp dużą szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Odcedź na durszlaku. Tłuszcz wrzuć na blachę. Rozgrzej na kuchni. Smaż ziemniaki, aż będą brązowe, od czasu do czasu obracając. Posyp obficie solą morką. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Przewróć na blasze, żeby nie przywarły i piecz przez 30 minut.
Natychmiast podaj z giczą jagnięcą.

powrót

Podobne przepisy

Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.