Delia  Smith

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią


Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg młodych ziemniaków

cebula

czosnek

pomidory

bazylia

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kilogram młodych ziemniaków kroimy w cienkie plasterki, z których układamy w naczyniu warstwę. Posypujemy je solą i pieprzem, posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Następnie układamy warstwę obranych i posiekanych pomidorów i znów doprawiamy. Kładziemy jeden lub dwa listki bazylii i układamy kolejne warstwy ziemniaków i pomidorów. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez godzinę, albo do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy prosto z pieca.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.