Tomasz Jakubiak

Pieczone ziemniaki faszerowane kaszanką


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2102

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże ziemniaki

szczypta soli

250 g kaszanki

łyżeczka pieprzu

szczypta soli

kilka gałązek rozmarynku

kilka gałązek lubczyku

Konfitura:

czerwona cebula

4 wędzone śliwki

3 łyżki śliwkowych powideł

cukier

2 gałązki rozmarynu

2 łyżeczki konfitury śliwkowej

 

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, przekrój na pół i wydrąż. Pozostałą część ziemniaka posiekaj razem z kaszanką. Dodaj pieprz, sól i zioła. Farsz nałóż do wydrążonych połówek ziemniaka.
Przygotuj konfiturę. Cebulę i wędzone śliwki pokrój, przełóż na patelnie, zasyp cukrem. Dodaj gałązki rozmarynu. Nie mieszkaj składników.
Patelnię wstaw na ogień i smaż cebulę na wolnym ogniu do momentu skarmelizowania się cebuli, przez około 40 minut. Dla wzmocnienia smaku dodaj śliwkowe powidła.
Gotową konfiturę nałóż na wierzch ziemniaków. Ziemniaki z farszem i konfiturą piecz w 180 stopni przez 30 minut. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pyttipanna
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

torrea-don

postów: 3

21.09.2015 12:33

CYTUJ

coś apetycznego z niczego.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.