Pieczone żeberka wieprzowe z suszonymi owocami podane z ziemniaczanymi chipsami

Pieczone żeberka wieprzowe z suszonymi owocami
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Żeberka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • dwa długie paski żeberek wieprzowych, cienkich, bez tłuszczu
Solanka:
Sos z suszonych owoców:
  • 10 szt. suszonych jabłek
  • 10 szt. suszonych śliwek
  • 5 szt. wędzonych śliwek
  • 5 szt. suszonych i wędzonych gruszek
  • duża szklanka piwa porter
  • łyżka wędzonych papryk chipotle
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 cebule
Chipsy ziemniaczane:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, włóż do niej jajko, po czym wsypuj tyle soli, aż jajko wypłynie.
Dodaj liście, ziele, rozmaryn i chwilę gotuj.
Wodę lekko ostudź i zalej nią w płaskim naczyniu żeberka. Odstaw na dobę.
Zamarynowane żeberka opłucz, osusz, przykryj folią i wstaw do pieca. Piecz w temp. 200 stopni około 40- 45 min.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu włóż do rondelka. Dodaj kawałki cebuli i gotuj, aż sos się zredukuje. Gotowy sos zmiksuj na jednolitą masę, natrzyj nim podpieczone żebra i piecz dalej ok. godziny.
Do żeberek podaj domowe chipsy. Ziemniaki zetrzyj na mandolinie i lekko obgotuj w osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski z zimną wodą. Na koniec osusz je i smaż na oleju.
Dopraw je solą i ziołami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA