Pieczone warzywa z makaronem

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Pieczone warzywa z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 papryki: czerwona, żółta i pomarańczowa

12 pomidorków koktajlowych

2 obrane ząbki czosnku

7 łyżek oliwy

1 duży pęczek bazylii

400 g makaronu orecchiette

sól

pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przekrawamy papryki na pół, pozbywamy się nasion i przycinamy brzegi, żeby powstały foremne łódeczki. Układamy je z naczyniu do pieczenia. Pomidorki przekrawamy na pół i wkładamy do papryk – mniej więcej 4 do 1 łódeczki. Kroimy czosnek i też wkładamy do łódeczek razem z ew. skrawkami papryki. Polewamy papryki 4 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. W tym czasie mielemy z malakserze prawie całą bazylię (pozostawiamy około garści) z 3 łyżkami oliwy i odrobiną soli. Po upływie 30 min papryka i pomidory powinny być miękkie – polewamy je dressingiem bazyliowym i pieczemy jeszcze 20 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wybór padł na orecchiette, bo w małych zagłębieniach pozostanie sos, ale może być inny podobny makaron. Jeśli papryka i pomidory są już całkiem miękkie i zrumienione na brzegach, przekładamy je na talerz. Makaron przekładamy do naczynia, w którym piekły się warzywa, żeby nie zmarnować pysznego oleju. Mieszamy i nie marnujemy skarmelizowanych resztek papryki. Drzemy pozostałą bazylię, dekorujemy nią makaron z warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z wędzonym tofu i jarmużem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.