Lucinda Scala  Quinn

Pieczone warzywa: pomidory, cukinia i bakłażan


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Pieczone warzywa: pomidory, cukinia i bakłażan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 cebula

obrana pokrojona w plasterki

5 niewielkich pomidorów pokrojonych w cienkie plasterki

sól

świeżo zmielony pieprz

1 niewielki bakłażan

ok. 15 cm długości

cienko pokrojony w poprzek

2 cukinie

ok. 12 cm długości

cienko pokrojone wzdłuż

2 ząbki czosnku

cienko pokrojone

½ łyżeczki listków świeżego tymianku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Rozprowadzić część oliwy na dnie brytfanki do pieczenia: prostokątnej o wymiarach 22 x 32 cm lub okrągłej o średnicy 30 cm. Ułożyć połowę plasterków cebuli i 1/3 plasterków pomidorów. Posypać obficie solą i pieprzem. Ułożyć warstwę bakłażana, znów posypać solą i pieprzem. Kolejna warstwa to pomidory (1/3), potem cukinia, czosnek, tymianek i reszta cebuli. Zakończyć resztą plasterków pomidorów. Przycisnąć dłonią. Polać resztą oliwy. Posypać obficie solą i pieprzem. Piec półtorej godziny bez przykrycia. Po 45 minutach mocno przycisnąć szpatułką. Warzywa zmniejszą objętość, opieką się prawie na brązowo. Wstawić do piekarnika i dopiec. Wyjąć, odstawić na 10 minut. Kroić na kwadratowe porcje i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wegetariańska kaczka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puree z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

delikatesyDS

postów: 3

07.01.2012 11:51

CYTUJ

Plastry bakłażanów można najpierw usmażyć na oliwie z oliwek, wychodzą przepyszne.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.