Delia  Smith

Pieczone w piekarniku ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem

Delia Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczone w piekarniku ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


kilogram dużych
młodych ziemniaków
2 łyżki posiekanego rozmarynu
2 posiekane ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:


Ziemniaki czyścimy, myjemy i nie obierając – kroimy, a następnie dokładnie osuszamy. To warunek, jeśli chcemy, aby były chrupiące. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza, wstawiamy blachę do pieczenia z oliwą z oliwek i mocno ją rozgrzewamy. Po wyjęciu z piekarnika stawiamy blachę na palniku kuchenki, by oliwa wciąż się podgrzewała. Wrzucamy ziemniaki. Posypujemy rozmarynem i czosnkiem. Ziemniaki mieszamy, by pokryły się oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 minut, aż będą przyrumienione i chrupiące. Po upieczeniu ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką oraz rozmarynem.

powrót

skomentuj przepis

#wujek_kot

09.10.2011 14:34


Nowy Sącz

CYTUJ

ojjj wyszło jak marzenie:)

#ankamiho

17.01.2011 14:17


CYTUJ

Pychota!!!:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.