Delia  Smith

Pieczone w piekarniku ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem


Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczone w piekarniku ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram dużych

młodych ziemniaków

2 łyżki posiekanego rozmarynu

2 posiekane ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól

pieprz

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki czyścimy, myjemy i nie obierając – kroimy, a następnie dokładnie osuszamy. To warunek, jeśli chcemy, aby były chrupiące. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza, wstawiamy blachę do pieczenia z oliwą z oliwek i mocno ją rozgrzewamy. Po wyjęciu z piekarnika stawiamy blachę na palniku kuchenki, by oliwa wciąż się podgrzewała. Wrzucamy ziemniaki. Posypujemy rozmarynem i czosnkiem. Ziemniaki mieszamy, by pokryły się oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 minut, aż będą przyrumienione i chrupiące. Po upieczeniu ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką oraz rozmarynem.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puree z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort ziemniaczany
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#wujek_kot

09.10.2011 14:34


Nowy Sącz

CYTUJ

ojjj wyszło jak marzenie:)

#ankamiho

17.01.2011 14:17


CYTUJ

Pychota!!!:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.