przepisy z programów >>

Pieczone w piekarniku ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem

Przepis z programu Delia na lato (odc.6)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie Dania wegetariańskie

składniki i przygotowanie:



Składniki
kilogram dużych, młodych ziemniaków
2 łyżki posiekanego rozmarynu
2 posiekane ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie
Ziemniaki czyścimy, myjemy i nie obierając – kroimy, a następnie dokładnie osuszamy. To warunek, jeśli chcemy, aby były chrupiące. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza, wstawiamy blachę do pieczenia z oliwą z oliwek i mocno ją rozgrzewamy. Po wyjęciu z piekarnika stawiamy blachę na palniku kuchenki, by oliwa wciąż się podgrzewała. Wrzucamy ziemniaki. Posypujemy rozmarynem i czosnkiem. Ziemniaki mieszamy, by pokryły się oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 minut, aż będą przyrumienione i chrupiące. Po upieczeniu ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką oraz rozmarynem.

© Delia Smith

skomentuj przepis >>

#wujek_kot

09.10.2011 14:34


Nowy Sącz

CYTUJ

ojjj wyszło jak marzenie:)

#ankamiho

17.01.2011 14:17


CYTUJ

Pychota!!!:)