Pieczone skrzydełka kurczaka z szafranem

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

Pieczone skrzydełka kurczaka z szafranem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

sok z 1 cytryny

¼ łyżeczki szafranu

6 skrzydełek z kurczaka

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Na blaszce do pieczenia połóż folię aluminiową i kratkę.

W małym rondelku wymieszaj oliwę, masło, sok z cytryny i szafran. Podgrzej na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi, a składniki się połączą.

Umieść skrzydełka kurczaka na kratce i posmaruj przygotowaną mieszanką z szafranem. Przypraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut. Obróć skrzydełka i posmaruj je z drugiej strony, a następnie piecz przez kolejne 10-15 minut, aż się zarumienią.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.