Lucinda Scala  Quinn

Pieczone serca karczochów, przepis Rose


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Pieczone serca karczochów, przepis Rose
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki tartej bułki

¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki

5 dag startego parmezanu (¼ szklanki)

5 dag startego pecorino romano (¼ szklanki)

1 łyżka mieszanych suszonych ziół: tymianek

oregano

cząber

1 łyżeczka soli

świeżo mielony pieprz

3 paczki (po 20 dag) mrożonych serc karczochów

odmrożonych

odsączonych

⅔ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

plus więcej do posmarowania brytfanki

¼ szklanki świeżego soku z cytryny (z 2 cytryn)

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

2 ząbki czosnku

posiekane (2 łyżeczki)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wymieszać tartą bułkę, pietruszkę, sery, zioła i sól w średniej misce. Posypać pieprzem. Wysmarować oliwą dwa szklane naczynia do pieczenia o średnicy 24 cm lub jedno o wymiarach 22 na 32 cm. Karczochy ułożyć równą warstwą. Posypać bułką z przyprawami. Potrząsnąć naczyniem, żeby bułka opadła. Wymieszać oliwę, sok i skórkę z cytryny oraz czosnek w małej misce. Polać karczochy. Przykryć naczynie papierem pergaminowym, a potem folią. Piec 30 minut. Zdjąć przykrycie. Podnieść temperaturę do 190 stopni C. Piec aż bułka się przyrumieni: 20-25 minut. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Puree z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.