Delia  Smith

Pieczone risotto


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczone risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag pokrojonego wędzonego boczku

3 dag masła

średnia cebula

ryż

700ml bulionu warzywnego

10 dag startego parmezanu

1 jajko

2 żółtka

1 łyżka śmietany

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na suchą patelnię wrzucamy 15 dag drobno pokrojonego, wędzonego boczku, a gdy wytopi się trochę tłuszczu – smażymy, aż się zrumieni. Wybieramy boczek, a na patelni roztapiamy 3 dag masła i dusimy w nim średnią, drobno posiekaną cebulę przez 5 minut, aż się zeszkli. Wrzucamy boczek z powrotem. Wsypujemy ryż i mieszamy, żeby ziarna pokryły się masłem i tłuszczem z boczku. Doprawiamy pieprzem, ale nie solimy, bo ser i bekon są wystarczająco słone. Zwiększamy temperaturę i wlewamy 700 mililitrów warzywnego bulionu, przyrządzonego z proszku, lub kostki. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a gdy się zagotuje – przelewamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do stu pięćdziesięciu stopni Celsjusza piekarnika Po tym czasie dodajemy 10 dag startego parmezanu i pieczemy jeszcze kwadrans.
Lekko ubijamy jedno całe jajko i 2 żółtka, dodajemy łyżkę świeżej śmietany. Polewamy sosem potrawę. Odstawiamy risotto na dwie minuty, by jajka się podgotowały.

powrót

Podobne przepisy

Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zapiekane naleśniki z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.