Donna Hay

Pieczone risotto z dynią i szałwią


Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni

Pieczone risotto z dynią i szałwią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 łyżka oliwy

1 cebula

posiekana

12 liści szałwii

2 szklanki (400 g) ryżu arborio

800 g dyni

obrane i pokroje w kostkę

5 szklanek (1,25 litra) bulionu drobiowego

sól morska i grubo mielony czarny pieprz

30 g masła

½ szklanki (40 g) drobno startego parmezanu

drobno starty parmezan i smażone liście szałwii

do podania

 

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C. Na dość dużym ogniu rozgrzać duży płaski garnek, który można wstawić do piekarnika. Wlać oliwę, dodać cebulę i smażyć 3 minuty, aż zmięknie. Dodać szałwię i smażyć jeszcze minutę. Dodać ryż, dynię i bulion, przykryć szczelną pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec pół godziny i wyjąć z piekarnika. Dodać sól, pieprz, masło, parmezan, i mieszać, aż risotto zgęstnieje. Podawać posypane dodatkowym parmezanem i smażonymi liśćmi szałwii.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.