Daria Ładocha

Pieczone pulpety z indyka z warzywami


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dobre dla dzieci, Dania z indyka

Pieczone pulpety z indyka z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mięsa mielonego z udźca indyka

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 duża marchewka

pół cukinii

2 pomidory

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu

3 duże łyżki mąki kukurydzianej

1 szklanka wywaru z warzyw

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka oregano

1 łyżka suszonych pomidorów w przyprawie

Przygotowanie:

Mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed gotowaniem, żeby nabrało temperatury otoczenia. Następnie zmieszaj z solą i pieprzem.
Jedną z dwóch cebul obierz, przekrój na pół i jedną połówkę posiekaj drobno.
Ząbki czosnku także obierz i posiekaj. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie wraz z oregano. Kiedy ostygną, dodaj do mięsa, dokładnie wymieszaj i uformuj pulpeciki. Obtocz je w mące kukurydzianej.
Ułóż pulpety w równych odstępach (nie zbyt blisko siebie) w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oliwy.
Dołóż pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa: cebulę, marchewkę, pomidory (najlepiej bez skóry) oraz cukinię.
Wywar połącz z przecierem pomidorowym i wlej do naczynia, tak by przykrył pulpety do połowy.
Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około godzinę. Duś pod przykryciem, by pulpeciki były miękkie.

powrót

Podobne przepisy

Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.