Pieczone pomidory

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pieczone pomidory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

24 pomidory Roma przecięte na pół

4 małe, posiekane cebule

1 główka czosnku, obrana i posiekana

240 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

1 fenkuł (dowolnie)

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Do dużej miski wrzuć pomidory, cebule i czosnek. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i wylej na blachę. Piecz, aż nieco sczernieją i się zmniejszą, co sprawi, że ich aromat się pogłębi. Zajmuje to 60-90 minut. Wymieszaj po ok. 30 minutach.
Aby wzmocnić aromat pieczonych pomidorów dodaj fenkuł o anyżkowym zapachu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.