Pieczone pomarańcze z crème brûlée

Pieczone pomarańcze z crème brûlée
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 8 dużych pomarańczy
  • 100 ml cointreau lub grand marnier
  • 480 ml mleka
  • 480 ml śmietanki kremówki 36%
  • 10 żółtek
  • 200 g drobnego cukru
  • 50 g brązowego cukru demerara

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sparzyć pomarańcze wrzątkiem, a następnie przeciąć na pół i ostrożnie wycisnąć sok, tak aby nie uszkodzić skórki. Usunąć i wyrzucić cały miąższ, a puste łupiny namoczyć przez noc w alkoholu. Wyjąć łyżką cedzakową i odwrócić, aby je osączyć. Alkohol zachować. Ułożyć łupiny w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 90°C. W rondelku, na małym ogniu, zredukować sok pomarańczowy do konsystencji syropu (30–40 minut). W drugim rondlu doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką i dodać do syropu. Ubić jajka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Zdjąć syrop z mlekiem i śmietanką z ognia i wlać do piany. Dodać zachowany alkohol i dokładnie wymieszać. Nałożyć masę do łupin pomarańczy i piec 25–35 minut. Masa powinna być nadal lekko płynna. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać brązowym cukrem i skarmelizować pod grillem albo przy użyciu specjalnego palnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA