Agnieszka Kręglicka

Pieczone pierożki z bryndzą


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczone pierożki z bryndzą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

300 g mąki

200 g posiekanego zimnego masła

sól

1 jajko

50 ml mleka

2 łyżki białego octu winnego

 

Nadzienie serowe

200 g bryndzy

2 żółtka

ew. bułka tarta do zagęszczenia masy

pieprz

 

Przygotowanie:

Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną drobne grudki. Jajko roztrzepać z mlekiem. Odrobinę mleka z jajkiem zostawić do posmarowania ciasta. Wymieszać jajka z mąką, dodać ocet. Wyrobić dość lekkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę lub dłużej. Wymieszać składniki nadzienia. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać trochę kwaśnej śmietany, jeżeli mokra dodać bułki tartej. Ciasto rozwałkować dość grubo, podsypywać mąką, jeżeli się lepi. Wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Dobrze zlepiać brzegi, bo w czasie pieczenia pierożki trochę rosną i zdarza się, że pękają. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch pierogów posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

powrót

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

09.07.2017 11:40

CYTUJ

czy mogę użyć mąki o obniżonej zawartości glutenu? Widziałam, że Polskie Młyny mają taką?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.