Tomasz Jakubiak

Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12040

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

ciepła woda do zarobienia ciasta

2 łyżki masła

jajko

sól / pieprz

Farsz:

szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

200 g twarogu wiejskiego grubo mielonego

jabłko

kilka listków świeżej mięty

2 łyżki smalcu gęsiego

pieprz młotkowany

Sos:

szklanka jogurtu

skórka z jednej cytryny

listki świeżej mięty

sól

łyżeczka czerwonego pieprzu

 

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na pierogi:
Z mąki, wody i masła zagnieć ciasto. Dodaj jajko pod koniec i wyrób ciasto.

Przygotuj farsz do pierogów:
Ugotowaną kaszę gryczaną przesmaż na gęsim smalcu. Dopraw ją solą i pieprzem. Do kaszy dodaj starte jabłko i twaróg. Farsz dopraw pieprzem młotkowanym oraz świeżą miętą. Zacznij kleić pierogi. Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na blaszce i posmaruj je tłuszczem gęsim. Piecz je w piekarniku aż się zrumienią. Pierogi podawaj z sosem jogurtowym. Do jogurtu dodaj skórkę z cytryny, sól, liście świeżej mięty i różowy pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

28.12.2016 10:13

CYTUJ

mąką do ciasta na pierogi? Jaka najlepsza? Można zrobić z mąki ekologicznej szymanowskiej?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.