Janella  Purcell

Pieczone pieczarki z czosnkiem, grzankami i serem manchego


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pieczone pieczarki z czosnkiem, grzankami i serem manchego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 polnych pieczarek

100 g miękkiego masłą

¼ filiżanki natki pietruszki

rozgnieciony ząbek czosnku

sok z jednej cytryny

sól

pieprz

6 plastrów szynki

2 kromki żytniego chleba

2 łyżki oliwy

100 g sera manchego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Grzyby oczyścić z piasku. Masło ubić na krem. Dodać natkę pietruszki, czosnek, sól i pieprz. Odstawić. Chleb podzielić na małe kawałki. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 4-5 minut. Odstawić.
Grzyby włożyć do dużego naczynia do zapiekania. Na każdym ułożyć porządną porcję masła z dodatkami. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu położyć plastry szynki. Całość posypać przygotowanymi grzankami. Ser pokruszyć albo zetrzeć na tarce. Posypać grzyby. Piec przez 10 minut, aż grzyby będą miękkie, a grzanki zrumienione.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.