James  Martin

Pieczone pieczarki w sosie chili


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczone pieczarki w sosie chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dużych kapeluszy pieczarek

oliwa z oliwek do smarowania pieczarek

1 szalotka lub 1 niezbyt duża cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

sok z jednej cytryny

ok. 100 ml oliwy z oliwek (na sos)

1 łyżka natki pietruszki

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pędzelkiem smarujemy obficie oliwą kapelusze pieczarek. Kładziemy je blaszkami do góry na gorącej patelni do grillowania i smarujemy stronę blaszkową oliwą (nie wlewamy oliwy na patelnię, ponieważ chcemy pieczarki podpiec, a nie usmażyć). Po ok. 30 sekundach odwracamy je na drugą stronę i jeszcze podpiekamy. Możemy też upiec je w piekarniku: wlewamy na blachę trochę oliwy z oliwek, kładziemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do 180°C na 10 minut.
Czosnek i szalotkę bardzo drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy razem z nasionami (ilość chili zależy od tego, jak ostry sos chcemy zrobić) i wszystko razem mieszamy
z oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy natkę, sól i pieprz. Upieczone pieczarki zalewamy sosem. Możemy je podawać od razu lub na zimno - na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, bo lepiej się zamarynują.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.