Antonio  Carluccio

Pieczone perliczki z sosem pepperada


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Wenecja
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczone perliczki z sosem pepperada
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

perliczki

sól

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Perliczki nacieramy solą i oliwą, i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Następnie przyrządzamy sos. Na rozgrzaną w rondlu oliwę wrzucamy czerwoną cebulę. Trzeba poczekać, aż cebula trochę się zeszkli. Potem drobno pokrojoną marchewkę, a zaraz potem także drobno pokrojony speck (to rodzaj wędzonki). Następnie dodajemy drobno posiekane kurze wątróbki. Całość powinna trochę się poddusić. Aby sos miał więcej płynu, wlewamy kieliszek białego wina. Jeśli to nie wystarczy – dolewamy bulionu. Sos powinien teraz gotować się przez około dziesięć minut. Potem dodajemy niedużą szczyptę soli, natkę pietruszki i kilka kropel octu balsamicznego. Na koniec najważniejszy składnik – dużo pieprzu. Jeśli sos staje się zbyt gęsty, można ponownie dodać trochę bulionu. Będzie gotowy po około ośmiu minutach. Upieczone perliczki podajemy z sosem pepperada oraz duszoną cykorią lub sałatą radicchio.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.