Marta Dymek

Pieczone pączki z lukrem buraczanym i kokosowym


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Pączki

odsłon: 380

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej

100 ml letniego mleka roślinnego

7 g drożdży instant

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki soli

1 szklanka purée z batatów

½ szklanki oleju kokosowego

 

Do faszerowania: marmolada wieloowocowa lub z róży

 

Do ozdoby: cukier puder, woda, skórka pomarańczowa

 

Lukier buraczany:

¼ szklanki cukru pudru

sok z buraka

 

Lukier kokosowy:

¼ szklanki cukru

tłusta śmietanka z mleka kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza purée z batatów i olejem kokosowym odmierzyć, włożyć do miski i zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez 1 - 2 minuty.
Następnie dodawać po jednej łyżce purée z batatów i zagniatać kolejne 3 - 5 minut do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni.
Wtedy dodawać po jednej łyżce oleju i zagniatać ciasto kolejne 3 - 5 minut, a gdy będzie odchodzić od dłoni przełożyć do delikatnie oprószonej mąką miski i odłożyć na 1 godzinę do wyrastania.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 - 1 cm i wykrawać z niego kółka. W kółko wycinać dziurkę, a tak przygotowanego pączka odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć czystą ściereczką. Kiedy wszystkie pączki będą gotowe zostawić do wyrastania na 1/2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wsunąć wyrośnięte pączki i piec przez 15 - 18 minut. Następnie wystudzić, przygotować lukry i ozdobić pączki.

powrót

Podobne przepisy

Krem z selera i papierówki
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Indyjskie curry z zielonego groszku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.