Marta Dymek

Pieczone marchewki z pesto marchewkowym


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 878

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

1 pęczek marchwi

3-4 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka ostrej papryki

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki cynamonu

sól

czarny pieprz

 

Pesto:

natka z pęczka marchewki (ok. 2 szklanki posiekanej natki)

¼ szklanki posiekanej kolendry

skorka otarta z polowy cytryny

mały kawałek papryczki chili

szczypta soli

1 szklanka nerkowców

½ szklanki oleju z pestek winogron

2 łyżki soku z cytryny

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Marchew pokroić w słupki, włożyć do dużej miski wraz z przyprawami i olejem, a następnie dokładnie natrzeć tak, aby wszystkie przyprawy równo się rozsmarowały.
Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 25-35 minut, co jakiś czas dokładnie mieszając.
W czasie, kiedy marchew się piecze, przygotować pesto: w dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć do środka natkę na 30-60 sekund, a następnie zahartować w wodzie z lodem.
Dokładnie osuszyć i zmiksować ze wszystkimi składnikami poza olejem na gęstą, grudkowatą pastę.
Następnie do utartej pasty powoli wlewać olej, na koniec doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Upieczoną marchew podawać z kleksami pesto oraz świeżymi liśćmi kolendry.

powrót

skomentuj przepis

muchoman

postów: 4

09.11.2015 14:32

CYTUJ

fju fju :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.