Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kurczę:

kurczę 1,2 kg

gałązka rozmarynu

gałązka tymianku

kilka gałązek estragonu

sól i pieprz

60 g masła

Warzywa:

6 ziemniaczków, obranych i pokrojonych

4 marchewki przecięte na pół i przepołowione wzdłuż

3 pory pokrojone na dość długie kawałki

2 garście pomidorków koktajlowych

3 łyżki oliwy

gruba sól morska i pieprz

2 łyżki masła

2 listki laurowe

gałązka rozmarynu przekrojona na 3 części

 

Przygotowanie:

Przygotować kurczaka:
Rozgrzać piekarnik do 200?C. Wypchać kurczę ziołami i związać. Posolić i popieprzyć na całej powierzchni. Ułożyć je na lewym udku w brytfannie i położyć na wierzchu masło.
Piec przez kwadrans. Przełożyć kurczę na prawe udko na kolejny kwadrans. Przełożyć kurczę na grzbiet na kolejny kwadrans. Na koniec przełożyć kurczę na brzuch i piec, aż soki staną się przezroczyste, ok. 30 minut. Pamiętać o ciągłym polewaniu tłuszczem.
Przygotować warzywa:
Rozgrzać piekarnik do 200?C. Wymieszać warzywa z oliwą, solą i pieprzem. Rozrzucić na blasze. Wrzucić na nie pokrojone masło i dodać zioła. Zapiekać do miękkości i lekkiej karmelizacji, ok. godziny, od czasu do czasu mieszając.

powrót

Podobne przepisy

Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.08)smażone przepiórki z raitą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.