Rick Stein

Pieczone kraby z serem berkswell


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Sława Cromer i legendarne śledzie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczone kraby z serem berkswell
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ugotowane kraby

25g masła

sok z ½ cytryny

1 łyżeczka (5 ml) angielskiej musztardy

4 małe szczypty gałki muszkatołowej

duża szczypta pieprzu kajeńskiego

15g bułki tartej

1 łyżka (15 ml) stopionego masła

25g sera Berkswell

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyjąć mięso krabów ze skorup i włożyć do dużej miski. Stopić masło. Wmieszać do masła sok cytrynowy, musztardę, gałkę muszkatołową i pieprz kajeński. Wlać masło z dodatkami do miski i delikatnie wymieszać, uważając by nie połamać kawałków mięsa.
Włożyć mięso do skorup i wygładzić powierzchnię. Zetrzeć ser na drobnej tarce. Zmieszać bułkę tartą ze stopionym masłem. Wmieszać ser. Rozłożyć mieszaninę na wierzchu krabów. Ułożyć kraby na blasze i piec 10-12 minut aż będą gorące, a wierzch się zezłoci. Skropić sokiem z cytryny i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.