Rick Stein

Pieczone kraby z serem berkswell


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Sława Cromer i legendarne śledzie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczone kraby z serem berkswell
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ugotowane kraby

25g masła

sok z ½ cytryny

1 łyżeczka (5 ml) angielskiej musztardy

4 małe szczypty gałki muszkatołowej

duża szczypta pieprzu kajeńskiego

15g bułki tartej

1 łyżka (15 ml) stopionego masła

25g sera Berkswell

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyjąć mięso krabów ze skorup i włożyć do dużej miski. Stopić masło. Wmieszać do masła sok cytrynowy, musztardę, gałkę muszkatołową i pieprz kajeński. Wlać masło z dodatkami do miski i delikatnie wymieszać, uważając by nie połamać kawałków mięsa.
Włożyć mięso do skorup i wygładzić powierzchnię. Zetrzeć ser na drobnej tarce. Zmieszać bułkę tartą ze stopionym masłem. Wmieszać ser. Rozłożyć mieszaninę na wierzchu krabów. Ułożyć kraby na blasze i piec 10-12 minut aż będą gorące, a wierzch się zezłoci. Skropić sokiem z cytryny i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.