Ricardo Larrivee

Pieczone jabłka


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pieczone jabłka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych

½ szklanki płatków migdałowych

½ szklanki brązowego cukru

½ szklanki miękkiego lekko solonego masła

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

6 jabłek do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu połącz wszystkie składniki za wyjątkiem jabłek. Odstaw. Zetnij wierzchołki jabłek. Za pomocą łyżeczki do wykrawania melona usuń gniazda nasienne w taki sposób, by nie naruszyć spodu. Lekko natnij jabłko dookoła, tworząc linię „równika”. Dzięki temu owoce nie pękną podczas pieczenia. Umieść jabłka na blasze lub w brytfannie. Wypełnij je miksturą z płatków owsianych, pozostawiając na wierzchu mały kopiec. Nakryj brytfannę folią aluminiową. Piecz 30 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 5-10 minut, aż płatki się zrumienią. Ostudź do temperatury pokojowej. Podaj solo lub z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pain perdu z malinami i lodami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Glazurowane rzodkiewki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.