Pieczone jabłka z sosem karmelowym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczone jabłka z sosem karmelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 średnich, nierozpadających się jabłek

4 – 6 suszonych fig

30 g uprażonych pokrojonych migdałów

200 g cukru

100 g masła

łyżka tłustej śmietany lub crème fraîche

sok z cytryny do smaku





Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Usunąć gniazda nasienne. Naciąć skórkę jabłek w połowie wysokości, żeby nie pękły w piekarniku. Wypełnić je figami i migdałami. Ułożyć na blasze i piec, aż spęcznieją i będą całkowicie miękkie w środku, przez ok. pół godziny. Wsypać cukier do rondla z łyżką wody i zagotować do postaci złocistego karmelu, przez ok. 5 minut. Karmel nie może zbytnio ściemnieć – należy uważać, gdyż dzieje się to błyskawicznie. Wyłączyć gaz i wmieszać masło. Kiedy się rozpuści, wmieszać śmietanę i dodać soku z cytryny do smaku. Podawać gorące jabłka zaraz po wyjęciu z piekarnika, polane sosem, z dużą łyżką śmietany cynamonowej albo crème fraîche z boku.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.