Roger Mooking

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:

2 łyżeczki oleju roślinnego

4 jabłka granny smith pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry grubości 0,5 cm

½ szklanki masła

3 łyżki cukru brązowego

3 łyżeczki mielonego cynamonu

½ szklanki bitej śmietany 35%

1 łyżka cukru



Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:

Podgrzej grill, podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Jabłka nasmaruj olejem roślinnym. Ułóż jabłka na grillu. Kiedy przyrumienią się z jednej strony, przełóż na drugą. Potem ułóż je na blasze lub półmisku. Na patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i 2 łyżeczki cynamonu. Mieszaj, aż brązowy cukier roztopi się. Zdejmij z ognia. Jabłka zalej mieszanką brązowego cukru. Wstaw do piekarnika i piecz, aż zmiękną (ok. 10 minut). Cukier i resztę cynamonu wsyp do miski. Dodaj bitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj. Pieczone jabłka udekoruj bitą śmietaną.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.