Roger Mooking

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:

2 łyżeczki oleju roślinnego

4 jabłka granny smith pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry grubości 0,5 cm

½ szklanki masła

3 łyżki cukru brązowego

3 łyżeczki mielonego cynamonu

½ szklanki bitej śmietany 35%

1 łyżka cukru



Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:

Podgrzej grill, podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Jabłka nasmaruj olejem roślinnym. Ułóż jabłka na grillu. Kiedy przyrumienią się z jednej strony, przełóż na drugą. Potem ułóż je na blasze lub półmisku. Na patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i 2 łyżeczki cynamonu. Mieszaj, aż brązowy cukier roztopi się. Zdejmij z ognia. Jabłka zalej mieszanką brązowego cukru. Wstaw do piekarnika i piecz, aż zmiękną (ok. 10 minut). Cukier i resztę cynamonu wsyp do miski. Dodaj bitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj. Pieczone jabłka udekoruj bitą śmietaną.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

powrót

Podobne przepisy

Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.