Anna Olson

Pieczone gruszki z płatkami owsianymi i miodem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone gruszki z płatkami owsianymi i miodem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka płatków owsianych

1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

¼ szklanki płatków migdałowych

½ łyżeczki mielonego cynamonu

ok. 60 g niesolonego masła

stopionego

3 łyżki rodzynek

3 gruszki konferencje

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wymieszaj płatki z cukrem, płatkami migdałowymi i cynamonem. Wmieszaj prawie całe stopione masło (zostawiając trochę do posmarowania gruszek), a następnie rodzynki. Przekrój gruszki wzdłuż na pół (nie obieraj ze skórki) i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż połówki gruszek na blasze do pieczenia skórką do dołu i posmaruj stopionym masłem za pomocą pędzla. Na wydrążone gruszki nałóż przygotowaną mieszankę. Piecz bez przykrycia 25 min aż owoce zmiękną, a wypełnienie lekko zbrązowieje. Podawaj z jogurtem na śniadanie albo z lodami na deser.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.