Janella  Purcell

Pieczone gruszki z imbirem i owocami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone gruszki z imbirem i owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

3 gruszki

pół filiżanki soku z ciemnych winogron

filiżanka niesłodzonego soku jabłkowego

łyżka startego imbiru

kawałek kory cynamonu

pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego

łyżka niesłodzonego soku pomarańczowego

pół filiżanki niesłodzonego soku jabłkowego

pół filiżanki posiekanego kandyzowanego imbiru

pół łyżeczki cynamonu

ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego

szczypta soli

¾ filiżanki suszonych gruszek

pół filiżanki rodzynek

pół filiżanki suszonej żurawiny

jogurt lub lody ryżowe

2 łyżki posiekanej mięty



Przygotowanie

Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy do połowy. Mieszamy sok z winogron, jabłek, cynamon i ziele angielskie. Układamy gruszki w naczyniu z sokiem. Przykrywamy i pieczemy przez 20 minut, aż gruszki zmiękną. Płyn przelewamy do rondelka i gotujemy przez 10 minut, aż odparuje. Do średniego rondelka wlewamy sok z jabłek i pomarańczy, dodajemy imbir, przyprawy, sól i suszone owoce. Mieszamy i gotujemy, aż owoce napęcznieją. Schładzamy. Otwory po gniazdach nasiennych wypełniamy przygotowanymi owocami. Na talerzyki nalewamy po pół filiżanki sosu. Pośrodku układamy gruszkę. Podajemy z jogurtem albo lodami. Posypujemy posiekaną miętą.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.