David w europie 2

przepisy z programów >>

Pieczone gołębie a la słonki

Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.19)

trudność: trudne

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:



Składniki
4 skruszałe i sprawione gołębie
115 g masła
4 plastry boczku

Kotlety ziemniaczane
750 g wodnistych ziemniaków
2 białka i 1 żółtko jajka
1 łyżka posiekanych kaparów
150 ml śmietany kremówki
25 g masła

Sos
4 gołębie wątróbki (mogą być bażancie lub kurze)
55 g masła
mały kieliszek białego wina
2 łyżki bulionu wołowego
10 rozgniecionych jagód jałowca
sól i świeżo mielony pieprz
trochę soku z cytryny

Przygotowanie
Najpierw ugotuj ziemniaki, dobrze odparuj i przeciśnij przez praskę. Ubij białka na sztywno. Wymieszaj żółtko z kaparami i śmietaną, połącz z ziemniaczanym puree i wmieszaj ubite białka. Uformuj małe placki i usmaż na maśle aż do zbrązowienia. Nasmaruj gołębie masłem, ułóż w foremce i przykryj każdego plastrem boczku. Piecz 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C. Żeby przygotować sos, podsmaż wątróbki na maśle, rozgnieć i przetrzyj przez sitko. Włóż wątrobianą papkę do rondla, rozrzedź białym winem i bulionem, dodaj rozgniecione jagody jałowca, dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i duś kilka minut na wolnym ogniu. Podawaj pieczone gołębie z ziemniaczanymi kotlecikami i sosem.

skomentuj przepis >>